Waarom gaan wij mannen vreemd?

Waarom gaan wij mannen vreemd?

Naast de pot piesen, een slippertje maken of een scheve schaats rijden. Het zijn verschillende uitdrukkingen maar ze beschrijven hetzelfde: vreemd gaan. Maar wat blijkt nu? De aanleg om vreemd te gaan is genetisch bepaald!

Mensen met relaties gaan namelijk sneller vreemd wanneer ze minder controle hebben over een bepaald gebied in de hersenen. Dit deel weerhoudt ons normaal gesproken om niet simpelweg op alle prikkels uit de omgeving te reageren, maar zorgt ervoor dat we eerst twee keer nadenken over de eventuele consequenties.

Mensen bij wie dit gebied minder goed werkt, vinden het dus moeilijker om op een relatie-beschermende manier om te gaan met aantrekkelijke vrouwen of mannen. Voor deze mensen is het dus moeilijker om de verleiding te weerstaan, want ze hebben minder controle over hun gedrag. Mag je dit als een geldig excuus opvoeren? Dat niet, want je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen keuzes, ook al is het voor sommige mensen moeilijker de juiste keuze te maken.

vreemdgaan 3

Wat kan kun je als man met ontrouwe hersenen doen om toch niet de fout in te gaan?  Bespreekbaar met je partner dat je er moeite mee hebt en let extra goed op in situaties waarin je minder controle hebt over je gedrag; bijvoorbeeld als je moe bent, veel stress hebt, of  alcohol hebt gedronken.

Spreek jezelf ook toe. Zeg bijvoorbeeld vaak tegen jezelf ‘ik blijf trouw’. Het uitspreken van deze intentie kan echt helpen, omdat het als het ware in je onderbewuste blijft hangen. Let er hierbij wel op dat je niet het woordje niet gebruikt. Je onderbewuste begrijpt dit woord niet en daardoor ga je het juist wel doen. Zeg dus niet ‘ik ga niet meer vreemd‘, maar ‘ik ga trouw blijven‘ en gebruik daarin krachtige werkwoorden als ‘kunnen’, ‘zullen’ en ‘doen’. Daarmee stuur je een heldere boodschap naar je onderbewuste die er voor zorgt dat je eerder doet wat je van plan was. Hierdoor laat je je minder laat leiden door je impulsen.

Helaas wanneer je hier last van hebt, zul je wel altijd een groter risico blijven lopen vreemd te gaan. Wanneer je er aan wilt werken, is er echter hoop!

Vreemdgaan 2

Met dank aan: Carolien Biergarten / Beeld: weheartit

Deel dit artikel: