Gehoorbescherming

Gehoorbescherming

Ga je vanavond naar een feestje? Ik ben er ook niet vies van. Maar daarbij vind ik het wel belangrijk om ook goed om te gaan met mijn oren. Tegenwoordig doe ik daarom altijd oordoppen in met uitgaan en hoor daarmee maar tot een schamele 4% van het uitgaanspubliek. Of ik nu naar een club ga of een kroeg, ik zorg dat ik ze bij me heb. En mocht ik ze zijn vergeten, dan hangt er ook nog een kokertje met reserve dopjes onder het zadel van mijn fiets. Die heb ik namelijk sowieso altijd bij me.

Dit doe ik sinds ik merkte dat mijn oren achteruitgingen en ik een constante ruis in mijn oor hoor. Overdag merk ik er nauwelijks iets van, maar als ik in bed lig merk ik dat het nooit helemaal stil is. Hoewel dit al niet prettig is, weet ik dat het nog veel erger kan en vandaar die oordopjes.

Muziek staat vaak te hard, want vanaf 80 decibel is geluid al schadelijk. Er mag dan wel een convent zijn waar de meeste poppodia en festivals bij aangesloten, waarin is afgesproken dat het geluidsniveau niet hoger mag zijn dan 103 decibel. Daarmee loop je zonder bescherming dus nog steeds risico. Oordopjes zijn dus nog niet zo’n gek idee!

gehoorbescherming

Er is gehoorbescherming in alle soorten en maten en vaak al verkrijgbaar voor minder dan een paar tientjes. Daarnaast hebben veel van deze doppen een muziekfilter. Daarmee hoor je de muziek toch zoals het bedoeld is, ze vervormen namelijk niet. Ook al heb je nu nog nergens last van, eigenlijk ben je gek als je ze niet draagt. Je oudere ik zal je er dankbaar voor zijn.

Maar als je het doet, doe het dan dus wel goed. Toen ik op Best Kept Secret was, viel het me op dat veel – vooral oudere – mensen schuimdoppen / herriestoppers gebruiken. Maar deze zijn niet geschikt en hier heb je niets aan.

oordoppen tegen gehoorbeschadiging

De Nationale Hoorstichting liet mij verschillende soorten gehoorbescherming testen in de afgelopen weken. Ze zijn er in verschillende vormen en van verschillende fabrikanten, waardoor je er zelf achter moet komen wat jij het prettigste vindt. De varianten met drie ‘schubben’ vind ik bijvoorbeeld het fijnst. Hoewel de doppen hun werk deden, blijf ik mijn op maat gemaakte oordopjes gebruiken. Deze heb ik bij Beter Horen laten maken, hiervoor wordt een afgietsel gemaakt van je gehoorgang. Daaruit bleek bij mij ook dat ik een knikje in mijn gehoorgang heb, waardoor reguliere oordopjes minder goed werken.

Maar dat is geen reden voor jou om de reguliere, goedkope versies niet te proberen. Blijf Stijlkoning.nl in de gaten houden, binnenkort komt er een winactie online in samenwerking met de Nationale Hoorstichting, waarbij je verschillende setjes doppen kunt winnen!

Mocht je het idee hebben dat je minder goed hoort, dan kun je op www.oorcheck.nl een gehoortest doen en weet je direct of het slim is om naar een arts of audicien te gaan.

Deel dit artikel: