Review: FIIO A1 hoofdtelefoonversterker

Review: FIIO A1 hoofdtelefoonversterker

Op mijn werk heb ik redelijk veel mijn hoofdtelefoon op. Om me af te sluiten in onze kantoortuin zodat ik me beter kan focussen. De muziek net hard genoeg om de gesprekken van mijn collega’s te blokken. Achtergrondgeluid.

Maar hoewel de kwaliteit van hoofdtelefoons tegenwoordig – als je er in investeert – wel goed is, het haalt het niet bij de speakerset die je thuis hebt schallen. Het ontbreekt namelijk vaak aan diepte. Toen ik de kans kreeg om van HDPHNS een versterker te testen, was ik dan ook wel zeer nieuwsgierig. Niet dat ik op zoek was naar een versterker die ervoor zorgt dat mijn trommelvliezen scheuren, maar iets dat juist zorgt voor een verbetering van de geluidskwaliteit klinkt goed.

Wat is dat, zo’n hoofdtelefoonversterker?

Nou, dat is een DAC: een digitaal naar analoog converter, dat data omzet naar muziek. Je sluit hem aan op je telefoon, laptop of tablet en je sluit hem van de andere kant aan op je oortjes of hoofdtelefoon. En dat zorgt dus voor beter geluid. Allemaal heel technisch, meer moet je mij ook niet vragen. Maar ik kan wel vertellen over mijn eigen ervaring.

HDPHNS Fiio A1

De Fiio A1

Bij het openen van de verpakking was ik niet gelijk extatisch: het doosje zelf is van harder plastic. En de gebruiksaanwijzing zorgde vooral voor verwarring. Niet dat ik die ooit lees, maar toen ik me toch wilde verdiepen kwam ik daar al snel op terug. Dan maar gewoon gebruiken.

Het is een klein, licht en plat ‘kastje’ dat je met een kabeltje tussen je – in dit geval – smartphone en je hoofdtelefoon zet. En wanneer je het deze aanzet en muziek speelt, doet hij gelijk zijn werk. Tijdens het luisteren van mijn vaste playlistje hoorde ik heel veel geluidseffectjes die me eerder nooit waren opgevallen. Bij het ene nummer hoor je het verschil beter dan bij het andere, dat heeft vermoedelijk vooral met de productie te maken. Is hij leeg? Dan laad hem op met een bijgeleverd USB-kabeltje. En aangezien ik hem nu nog vooral op kantoor heb gebruikt, is er geen moment geweest waarbij ik in paniek moest raken omdat de versterker leeg was.

Vooral wanneer je echt wil genieten van je muziek en het met volle aandacht wil beluisteren, is een hoofdtelefoonversterker een oplossing voor een probleem dat ik eerder niet wist dat bestond. De versterker die ik testte, de Fiio A1, is een simpele en betaalbare uitvoering. Voor 34,99 is hij al van jou, als je hem op HDPHNS.com koopt.

HPHNS fiio A1 hoofdtelefoonversterker

Deel dit artikel: