Trend: Spijkergoed

Trend: Spijkergoed

Uitzonderingen zijn misschien je opa of oma, maar verder heeft iedereen wel een spijkerbroek in zijn kast liggen. Of hangen natuurlijk. In Nederland is de spijkerbroek al meer dan 60 jaar een mode-item dat zich steeds blijft vernieuwen. Wat zijn anno 2013 de trends?

Geschiedenis: Allereerst een stukje geschiedenis. De spijkerbroek werd halverwege de 19e eeuw in Amerika uitgevonden. Goudzoekers hadden stevige broeken nodig, die door Levi Strauss –je kent ‘m wel!- maakte van zeildoek. Toen zijn voorraadje op was, stapte hij over op een sterke katoensoort waarvan de naam al snel verbasterde tot ‘denim’. Aangezien de zakken snel uitscheurden, kwamen er popnagels aan te pas en werd de broek een publiekslieveling. In Nederland zorgden deze popnagels voor de naam spijkerbroek, toen rond 1960 de broek ook naar ons kwam. Hoewel we in het Nederlands dus spreken over spijkerstof, is deze term niet helemaal volledig. Maar iedereen weet tenminste wel wat je ermee bedoeld.

's Werelds oudste spijkerbroek

Double Denim: Als je je een beetje bewust bent van de actualiteiten op modegebied, dan kan de double denim trend je niet zijn ontgaan. Sowieso is dat er eentje die keer op keer terug blijft komen. Je spijkerbroek combineer je met andere kledingstukken van dezelfde stof, zoals een spijkerjack, spijkeroverhemd, spijkercolbert of spijkergilet. Op dit moment kun je niet te veel denim dragen, met triple denim is dan ook niets mis. Het allitereert alleen minder lekker.

Double Denim - site

De Denim Dandy: Ook steeds meer high-end merken zijn spijkerstof gaan gebruiken in hun collecties, waardoor spijkerstof als toonbeeld van casual kleding aan het veranderen is. Niet in de vorm van de traditionele spijkerbroek, maar door het gebruik van de stof voor overhemden. Deze zijn natuurlijk al jaren verkrijgbaar, maar in combinatie met een kostuum of nette pantalon en jas, is het nu ook hip en geaccepteerd om  zakelijk te dragen. Maar ook om een geheel in denim uitgevoerd kostuum, zoals deze van Bershka (links), kan niemand als casual bestempelen.

Denim Dandy collage

Denim Accessoires: Zoals eerder al genoemd, is het combineren van denim kledingstukken een trend. Het blijft echter niet alleen bij kledingstukken, ook is er een breed scala aan trendy accessoires uitgevoerd in spijkerstof verkrijgbaar om je outfit te verspijkeren. Van stropdassen tot strikken en van handschoenen tot  hoofddeksels. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze hoge hoed van G-Star? Cool is ons oordeel!

G-Star Top Hat

Niet alleen voor jezelf, ook voor je Apple collectie zijn er denim accessoires verkrijgbaar. Zo heeft het nieuwe Amsterdamse merk Ikku mooie covers voor je iPhone, iPad en MacBook, gemaakt van gerecycled denim.

Ikku

En mocht je nog een cadeautje zoeken voor je kleine neefje (of voor jezelf wanneer je een diehard fan van het merk bent), dan heeft G-Star nog iets bijzonders; de G-No: een knuffelbeest en collectors item in de vorm van een nijlpaardje. Elk seizoen brengt het merk deze beesten op de markt, die gemaakt zijn van denim dat ook in de bijbehorende collecties gebruikt was.

G-Star G-NO

Delen van dit artikel verschenen ook in de tweede editie van Innit Magazine. Benieuwd naar dit coole gratis magazine? Je vind het hier!

Deel dit artikel: