"Hoe krijg je die snor zo?"

“Hoe krijg je die snor zo?”

In de lente van 2014 wist ik het, ik wilde een snor. Een snor met krullen, zoals een kind hem tekent. Een snor die een circusdirecteur niet misstaat: een zogenaamde handlebar moustache. Ik nam hem. Nu, ruim een jaar later, is hij er weer vanaf. Maar aangezien ik de vraag “hoe krijg je die snor zo” ontelbare keren heb gekregen, vertel ik in deze post hoe ik hem in model hield en hoe ik hem verzorgde.

Wat heb je nodig? Allereerst heel veel geduld. Want vanaf scratch kost het je zo vier maanden voor je kunt krullen. En al tijdens de groei, moet je hem regelmatig (laten) bijwerken. Want anders heb je haar in je mond. Ik deed dit ten minste twee keer per week. En daarom ook zelf. Maar een barbier kan je hier natuurlijk ook bij helpen.

handlebar moustache barbier

En als je snor lang genoeg is? Dan kun je gaan krullen. Deze zet je vast met snorrenwax. Inderdaad: snorrenwax. Dat bestaat. Want dacht je dat Murray’s al kneiterhard is en je haar in beton giet? Voor je snor moet je nog een stapje verder gaan. Ik had altijd de snorrenwax van Captain Fawcett voor mijn ‘stiff upperlip’. Deze wordt goed hard. En om de krulvorm erin te krijgen draaide ik de uiteinden van mijn gewaxte snor om een potlood.

Captain Fawcett moustache wax

Ik heb ook verhalen gehoord van mensen die bijenwas gebruiken om hun snor te modelleren. Dat schijnt nog een gradatie harder te zijn. En dan ben je ook meteen klaar voor een paar dagen. Want een nadeel zo’n snor: je kunt de deur niet uit zonder hem in model gebracht te hebben. Maar als het eenmaal zat, dan zag het er best kek uit! Dat zie je in de foto hieronder!

handlebar moustache

Wanneer je zoveel wax in je snor stopt, wens je hem natuurlijk ook regelmatig grondig te kuisen. Daar gebruikte ik altijd ‘normale’ shampoo en conditioner voor. Handig als je toch al bovenop je hoofd bezig bent, en dat houdt het meteen lekker zacht.

Waarom ik hem er uiteindelijk vanaf heb gehaald? Dat is makkelijk: je moet jezelf opnieuw blijven uitvinden! En het vergt nogal wat om altijd met een perfect gekrulde snor tevoorschijn te komen. Ook was het gestaar ook iets te veel van het goede; ik voelde me vaak een soort van Nicolette van Dam. Thuis heb ik hem nog in een doosje. Mocht ik ooit terugverlangen, dan kan ik nog altijd doen alsof.

dag krulsnor handlebar moustache

Volg Stijkoning ook op: Instagram en Facebook.

Deel dit artikel: